SPANT: Bildet viser hvilke enorme dimensjoner det er i «Maud».

100 år siden «Maud» ble sjøsatt

7. juni 1917 ble Roald Amundsens polarskip «Maud» sjøsatt Ved Christian Jensens båtbyggeri i Vollen i Asker. Dette vil bli behørig markert i dag. «Maud» ble bygd på stranden rett utenfor der Oslofjordmuseet er i dag, og det at restene av det gamle polarskipet nå er på vei tilbake til hjemmehavnen i Vollen, setter en ekstra spiss på markeringen.

Om ikke lenge reiser prosjektleder for «Maud returns home»,  Jan Wanggaard, til Cambridge Bay i Nord-Canada for å starte hjemturen. Planen er å gå igjennom Nordvestpassasjen i sommer og la «Maud» overvintre i en havn på Grønland, før den endelige hjemturen skal foregå sommeren 2018. Man har imidlertid ingen garanti for at Nordvestpassasjen åpner seg i sommer.

Helt nye, unike bilder

I forbindelse med markeringen vil Oslofjordmuseet vise noen helt nye og unike bilder fra byggingen av «Maud». De er fra Christian Jensens private album og utlånt av hans etterkommere.

– Vi antar at dette er første gangen disse bildene blir vist offentlig. Vi vil også vise en tidsreise via avisutklipp fra den vestlige verden, som viser Roald Amundsens betydning i samtiden, sier leder av Oslofjordmuseet, Tron Wigeland Nilsen.

Nilsen sier at Roald Amundsen var en verdenskjent eventyrer på den tiden – antagelig større enn vi aner – for hvor mange nordmenn er det eksempelvis som har fått helsider i New York Times, spør han.

Bildene fra byggingen av «Maud» viser hvor kraftig båten er bygd og hvilke enorme dimensjoner det er på materialene for at polarskipet skulle tåle alt hva den ville bli utsatt for. Utstillingen i Oslofjordmuseet vil bli åpne av Askers ordfører, Lene Conradi, hvoretter Jan Wanggaard vil fortelle om den ekspedisjonen «Maud» nå skal legge ut på.

Se hele programmet

«Vollens nasjonaldag»

Det vil også bli et foredrag av forfatteren Tor Bomann-Larsen med tittelen «Maud – en biografisk ekspedisjon».

Foruten Oslofjordmuseet er Oslofjordmuseets Venner og Vollen historielag ansvarlig for arrangementet i dag. 7. juni er på en måte blitt Vollens »nasjonaldag» – for det er også datoen som markerer grunnstensnedleggelsen for byggingen av museet, og på den samme datoen ble museet offisielt åpnet.

7. juni er for øvrig også dagen da kong Haakon VII og kronprins Olav forlot Norge i 1940 – og den dagen de vendte tilbake i 1945. Det er også den dagen kong Haakon VII ble overrakt kongeskipet «Norge» i gave fra det norske folk i 1948.

7. juni er med andre ord en historisk dag – ikke bare i Vollen.