1700-tallets popmusikk i Oslofjordmuseet

Søndag 18. november kl 19 kan du oppleve hva våre gamle forfedre  for 300 år siden hadde som sin popmusikk. Da kommer et ensemble fra Fyrlykta og spiller.

Ensemblet som kommer til Oslofjordmuseet består av Liv Stenersen, Toril S. Tørmoen, Margrethe og Hans Wilmers, Øyvind Kjus og Dag H. Knutsen.

– Vi ønsker velkommen til 1700-tallet, den vakre musikken og de friske tekstene. I Stockholm møter vi Bellman på vandring mellom hoff og kneiper, der han dikter om kjærlighet, alkohol og død, sier Trine Bendixen i Oslofjordmuseets Venner, som arrangerer denne musikk-kvelden.

Carl Michael Bellman var nemlig litt av en institusjon i Stockholm da han levde (1740–1795). Les bare hva Halfdan Bleken skriver om ham i Morgenbladet:

Med sin strupe smurt av brennevin

«Slik er bildet av Bellman blitt i ettertid, denne standupkomikeren som livnærte seg som muntrasjonsråd i det høyere borgerskapets selskapsliv der han turnerte natt etter natt i nærmere 40 år, og lot seg beskjenke til alkoholisme. I en by som var beryktet i Europa for sin skittenferdighet, fattigdom, prostitusjon og drukkenskap. Bellman leverte, med sin strupe smurt av brennevin: Underlige satiriske tekster på den gang kjente seriøse melodier. Vakre og sterke poetiske bilder, og vulgær og grovkornet humor som viser en høyere samfunnsklasse av et kaliber og en støpning som det er vanskelig å forstå i dag; der den trykket lavkulturen fast i hånden tilsynelatende uten frykt for å få griseri på fingrene.»

Man kan med andre ord vente seg friske tekster ved siden av musikken som Fyrlyktas ensemble fremfører.

Datidens popmusikk

– Samtidig mens Bellmann svinger begeret i Stockholm, strør Mozart vidunderlig musikk ut av ermet på kontinentet til glede for hoff og menigmann. I København sitter Johan Herman Wessel og studenter i «Det norske selskap» på Madam Juels kaffehus og dikter patriotiske sanger mens de svinger begrene, sier Trine Bendixen.

For å sette det hele litt i perspektiv. De hadde popmusikk på 1700-tallet også – på sin måte, og som i sin opprinnelse i bunn og grunn kanskje ikke var så annerledes enn den vi har i dag?

Ta turen til Oslofjordmuseet søndag 18. november så kan du lytte selv og avgjøre. Dørene åpner klokka 18 med salg av hyggelig drikke, kaffe og en kakebit.