Det meste øker ved Oslofjordmuseet

ØKNING: Tron Wigeland Nilsen kan se tilbake på et 2017 med positiv økning på mange områder. [Foto: Morten Jensen]
En oppsummering av året 2017 viser at det er en økning i det meste ved Oslofjordmuseet.

Daglig leder, Tron Wigeland Nilsen, kan fortelle at mye har økt ved Oslofjordmuseet i 2017. Blant annet besøksantallet, som i 2017 har vært fem prosent høyere enn i 2016. 11 230 besøkende ble registrert gjennom kassa til museet i 2017.

Museet er også blitt et populært sted for arrangementer; det være seg bursdager, konfirmasjoner og konserter, eller arrangementer i regi av Vollen historielag, båtforeninger eller andre. 10 prosent flere arrangementer har funnet sted i forhold til året før.

KONSERTER: Over 100 arrangementer har funnet sted i Oslofjordmuseet i løpet 1v 2017. [Foto: Morten Jensen]

Barne- og ungdomsvennlig

Arrangementet «Barnerekka» i regi av venneforeningens leder, Trine Bendixen, har vært et fast innslag om søndagene i 2017, slik det også var i 2016, og oppslutningen om arrangementet har økt. Enkelte arrangementer har hatt over 100 deltagere, og Barnerekka har vært med på å profilere museet som et barne- og ungdomsvennlig sted.

Museet har også sitt eget pedagogiske tilbud retter mot 1. til 9. skoletrinn, og museet inngår som en del av den kulturelle skolesekken for Asker og Røyken kommune. I 2017 var det snaut 90 skoleklasser på besøk. I 2016 var det 85.

Populære aktiviteter

Tron Wigeland Nilsen forteller at undervisningsbassenget og rosimulatoren er museets to mest populære tiltak, og strikkmotorsettene har gått unna som varmt hvetebrød. 2128 strikkmotorsett ble solgt i 2017 – mot 1500 i 2016.

MOBILT BASSENG: Et mobilt basseng er blant annet blitt benyttet på Sjøen for alle. [Foto: Morten Jensen]
Museet har også et mobilt basseng som er blitt tatt med til eksterne arrangementer som for eksempel Sjøen for alle, Hurum Trebåtfestival og Holmendagene.

To lagre måtte tømmes

Men, ikke alle økninger har vært av den positive sorten, og det er spesielt to poster som har vært belastende for museets økonomi.

– Våren 2017 fikk vi beskjed om å tømme det ene av to båtlagre på Slørstad i Ås, der det var lagret 34 båter. Begge lagrene ble tømt og de historisk sett mest interessante båtene ble plassert i en hall vi fortsatt disponerer. De andre båtene er satt ut under plast, forteller Wigeland Nilsen.

For å utføre jobben måtte de leie inn hjelp fra et entreprenørfirma som disponerte nødvendige maskiner til å kunne gjennomføre flyttejobben.

Sliten reketråler

Også reketråleren «Ternen» har kostet museet uforutsette penger i 2017. Tråleren har fått vernestatus av Riksantikvaren og Oslofjordmuseet har forvaltningsansvaret for båten.

– De siste årene har vi slitt med lekkasjer, noe som igjen har ført til slippsettinger og nødreparasjoner.

Trond Wigeland Nilsen forteller at de har søkt Riksantikvaren og Sparebankstiftelsen DnB om midler, men de har fått avslag.

– Nå har vi søkt Riksantikvaren på nytt for 2018, sier Wigeland Nilsen.