Kunst om klima og plast

RIBBEMANETER: Kiro Roskvist viser frem et av bildene hun skal stille ut i Oslofjordmuseet. Det er av ribbemaneter – eller kammaneter – som ikke er velkomne arter i Oslofjorden. [Foto: Morten Jensen]

– Jeg håper utstillingen vil gjøre alle som ser den, mer bevisste rundt det som skjer med og i naturen, sier kunstneren Kiro Roskvist. Sammen med  Linda Kristensen arrangerer hun utstillingen «A Plastic World and The Climate Change» i Oslofjordmuseet.

Kiro Roskvist, som har tatt initiativet til utstillingen, viser frem et av oljemaleriene hun skal stille ut i Oslofjordmuseet. Det er av kammaneter, eller ribbemaneter, som det heter på norsk. I 2015 kom Kiro til Norge fra Göteborg, men selv om hun snakker godt norsk, henger noen svenske ord igjen. Nå bor hun i Vollen hvor hun arbeider med kunsten sin, samtidig som hun også jobber litt for Oslofjordmuseet.

– Disse mantene hører jo ikke hjemme her, og det er tidvis mengder av dem i Oslofjorden. De er kommet hit fordi klimaet er blitt varmere, sier hun, og peker på maleriet.

Hva som er i ferd med å skje med naturen, er budskapet hennes, og det er hva kunsten hun skal vise frem, uttrykker. Den er en påminnelse om at vi må være oss bevisste hva vi gjør med den; hvordan vi opptrer – og være varsomme.

Nede i selve utstillingshallen i museet skal hun vise frem oljemalerier, kolorerte tegninger, en boks som skriker og et dukkehus.

Kiro ler litt av seg selv.

– Ja, det er det – en boks som skriker og et dukkehus.

– Alle verkene har som utgangspunkt en tekst som har stått i avisen, og som har inspirert meg til illustrere dem. Så det er illustrasjoner av noe som er skjedd, forteller hun.

Blander kunstarter

Kiro Roskvist har en bachelor i litteraturvitenskap og en høyskoleeksamen i kunstfaget intermedia. Det handler om hvordan man kan blande ulike kunstarter, og innen dette faget har hun fordypet seg i tekst og illustrasjoner – noe som altså kommer til uttrykk i Oslofjordmuseet. Hun har også utdannet seg som serietegner og holder for tiden på med en grafisk novelle.

Linda Kristiansen kommer opprinnelig fra Solbergelva utenfor Drammen, men også hun er nå bosatt i Vollen. Med de syv bildene hun skal vise, vil hun konseptualisere temaet plast i havet og utforske grensene mellom det surrealistiske og en potensielt skremmende fremtid, for å sitere plakat-teksten til Oslofjordmuseet.

Utstillingen åpner fredag 3. mai kl 17:30.

– Da blir det noen taler, litt vin og gratis adgang – slik åpninger av kunstutstillinger pleier å være. Jeg kommer til å fortelle litt om tekstene til bildene, men for dem som ikke kan komme til åpningen, vil tekstene henge sammen med bildene. Det håper jeg vil gjøre utstillingen forståelig, sier Kiro Roskvist, som håper riktig mange av venneforeningens medlemmer vil avlegge utstillingen et besøk.

Utstillingen «A Plastic World and The Climate Change» henger oppe til 23. mai.