Stor interesse for torsk og frokost

OM TORSK: Even Moland (t.v) og Espen Farstad ga rundt regnet 70 morgenfriske tilhørere en orientering om torskebestandens tilstand i Oslofjorden. (FOTO: Morten Jensen)

Bortimot 70 fiskeinteresserte og morgenfriske tilhørere fant veien til Oslofjordmuseet for å høre om hvor torsken i fjorden hadde tatt veien.

– Dette er over all forventning, sa en entusiastisk avdelingsdirektør, Per Olav Torgnesskar, da han kikket ut over de fullsatte stolradene i auditoriet i Oslofjordmuseet.

Der satt folk med kaffekopp og noe å tygge på til det første av flere frokostmøter som er planlagt utover vinteren og våren,

– Vi lurte vel på om det kom fem eller ti eller noen få titalls, sa han.

Fisken, og i særdeleshet torsken, og hva som skjer med den, interesserer åpenbart mange, og Even Moland fra Havforskningsinstituttet og Espen Farstad Norges Jeger- og Fiskerforbund hadde kommet for å fortelle og gi en statusrapport om tilstanden.

De var begge enige i diagnosen om at tilstanden til torskebestanden i fjorden er kritisk, men uenige om midlene som skal til for å forbedre vilkårene og bygge opp bestanden igjen.

Moland kunne fortelle at Oslofjorden egentlig er ideell for fisk med sin snirklete skjærgård, men at havmiljøet er blitt påvirket og endret av ulike faktorer. Fiskerier, nedbygging av kystområder, forurensning og avrenning og menneskeskapte klimaendringer nevnte han som de fire viktigste – i denne rekkefølgen.

Middelet for å bygge opp bestanden igjen er at det nå er forbudt å fiske torsk i hele Oslofjorden, og det er forbudt å fiske med bunngarn innenfor grunnlinjen fra Telemark til svenskegrensen. I tillegg er det i 14 definerte områder på Skagerrakkysten hvor det er forbud mot alt fiske i gyteperioden fra 1. januar til 30. april.

Moland påpekte at det er viktig å gi torsken mulighet for å bygge opp en bestand som består av stor, gammel torsk – og med stor torsk mener han torsk på mellom 20 og 30 kilo.

Farstad var enig i dette, men synes det blir for drøyt å innføre totalt fiskeforbud i perioder. Det fins andre fiskeslag, som for eksempel sjøørret, som det tåler å bli fisket på.

– Vi skal kunne høste av naturen så lenge den produserer overskudd, mente han.

Neste frokostmøte som vil foregå en gang på nyåret, vil etter all sannsynlighet handle om vannkvaliteten i Oslofjorden.